Kullanım Talimatları
  • Kalorifer kazanında kömürü yastıklama yöntemi ile yakınız.
  • kömür tutuşturma işlemi tamamlandıktan sonra, günlük yakış sırasında ateş kapağı ve küllük kapağını açmayınız. Kapaklar üzerindeki hava klapeleri vasıtasıyla hava girişini ayarlayarak istenilen yanmayı sağlayınız.
  • Baca damperlerini yakışa göre ayarlayınız.
  • Kazan su sıcaklığını, dış ortam sıcaklığına göre ayarlayarak yakışı sağlayınız.
  • Geceleri kazan uyutma sistemini uygulayınız. Bu sayede ilk tutuşturma masrafınız olmayacaktır.
  • Kazanın eksik suyunu sezon başında tamamlayınız. Kazan su sıcaklığı 30 c den yüksek olduğu zaman kazana su ilavesi yapmayınız.
  • Isınma sezonu başlamadan önce kalorifer sisteminizin bakımını yaptırınız.
  • Yılda en az bir kez baca temizliği yaptırınız.
  • Haftada en az iki kez alev - duman borularını temizleyiniz.
  • Mutlaka ehliyetli ateşçi çalıştırınız
  • Sobanızı önerildiği şekilde uygun yere kurunuz.
  • Mutlaka üstten tutuşturunuz.
  • Asla yanmakta olan kömürün üzerine ilave kömür dökmeyiniz.
  • Üst bölümde tam yanma gerçekleşip kömür kor haline gelmeden alt ve üst hava alma kapaklarını kapatmayınız.

Çünkü...

  • İdeal yanma sağlamak ve bacanın kurum tutmasını önlemek için sobayı, baca deliğine en yakın yere en az boru ve dirsek kullanarak kurunuz.
  • Isıdan daha iyi yararlanmak için, duvar ile soba arasında yaklaşık 50cm mesafe bulunmalıdır.
  • Sobanın arkasına koyacağınız, parlak ve ısıya dayanıklı yansıtıcı bir Levha odanızın daha iyi ısınmasını sağlar.
  • Linyit kömürü kolay tutuşur. Birkaç tahta parçası ve çıra ile tutuşturulabilir. Soma linyit kömürünün içinde 0-35 oranında uçucu madde bulunmaktadır. Üstten yakma ile yanabilir özellikteki bu gazların alev içinden geçerken yakılması ve hava ile çevreye atılan zararlı gazların en aza indirilmesi sağlanmış olacaktır.
  • Yanan sobaya üstten kömür ilave edilirse; alttaki ateşin etkisi ile İlave edilen kömür bünyesindeki yanabilir gazlar yanmadan baca ile çevreye verilir.
  • Üst bölümde tam yanma gerçekleşmeden alt ve üst hava alma Kapakları kapatılırsa, kömürün tutuşma süresi uzayacağından, yanmadan çıkan gaz miktarı artacaktır.

Sonuçta...

      Önerilere uyulmadığı takdirde, hava kirliliği hepimizi rahatsız edeceği gibi, sizi de daha az ısınıp, daha çok ısınma masrafı yapmak zorunda bırakacaktır.

Soba ve Kömürle İlgili Bilgiler

  • Kömüre göre yakma sistemi/soba kullanılmalıdır
  • Isı verimi en az % 70 olmalı
  • Soba yanarken yanma havası ve duman klapeleri kapatılmamalıdır
  • Sobanın havalandırma sistemleri, yanma için yeterli oksijeni sağlamalıdır
  • Soba üstten yakılmalı/tutuşturulmalıdır
  • Soba verimli yanma için en fazla 2/3 oranında kömürle doldurulmalıdır
  • Sobanın dirsek ve boru ekleme yerleri ve baca giriş ağzı hava sızdırmaz olmalı, boru ve baca üzerinde herhangi bir delik veya çatlak olmamalı
  • Verimli bir yanma için sobalar günlük temizlenmeli, küllük dolmadan kül alınmalı, küllük kapağı sık aralıklarla açılmamalı
  • Yatarken yanmakta olan “kömür koru” üzerine taze kömür konmamalı
  • Yatarken sobanın baca klapesi tamamen açık, alt ve üst kapak kapalı tutulmalı. Sobanın kurulduğu odada mümkünse yatılmamalı, yatılmak mecburiyeti varsa ise soba sönmüş olmalı


Baca ve Borularla ilgili Bilgiler

  • Soba duvardan en az 50 cm uzakta kurulmalıdır. Böylece boru ve bacada katran oluşumu ve tıkanma önenebilir
  • Soba boruları mümkün olduğunca kısa ve düşey doğrultuda olmalıdır.Yatay borular bacaya hafif bir eğimle döşenmelidir
  • Fazla dirsek (ikiden fazla) ve borudan kaçınılmalıdır. Böylece tıkanma ve sızma olasılığı azalır
  • Boru ucu bacaya fazla sokulmamalıdır
  • Soba borusu pencere veya duvar delinerek uzatılmamalı. Uzatılmışsa hava ile temasta olan kısımları mutlaka yalıtılmalıdır
  • Baca temiz ve çatıdan 1 m. yüksekte olmalı ve çıkan gazların dağılabilmesi için en yakın binadan 6 m. uzaklıkta olmalıdır
  • Baca rüzgârdan fazla etkilenmeyecek şekilde iyi çekişli olmalıdır
  • Soba tepmesini ve zehirli gazların oda içine gitmesini önlemek için baca başlığı kullanılmalıdır
  • Soba kurulmadan önce bacalar mutlaka temizlenmelidir
  • Baca çapının 13 cm. olması tavsiye edilir
  • Baca üzerinde yarık ve çatlak olmamalı, baca iç yüzeyi pürüzsüz olmalıdır
  • Baca yılda en az iki kez temizlenmelidir

     Bu tip kömürleri de yukarıda izah edilen hususlara uyarak yakmak gerekir. Kömür topraklı ise10 mm gözlü elekten eleyerek topraktan arındırın. Elek altı tozunu, soba tavına geldikten sonra, azar azar atmak sureti ile bu tozları da değerlendirmiş olursunuz.

ÖNEMLİ NOT : 
     Piyasadaki, kalorisi yüksek ithal kok ve yüksek kalorili iç piyasa kömürleri, sobanızın ızgara aksamını eritmektedir. Bu durumu önlemek için çanak ızgara üst seviyesine kadar kalorisi düşük kömür doldurulur, üzerine yüksek kalorili kömür ilave edilerek ızgara aksamının erimesi önlenmiş olur, Sizlere ikinci bir masraf getirmez.

    Bilindiği gibi linyit kömürlerin de kendilerine has özellikleri bulunmaktadır. Soba, kömürün özelliğine uygun olarak yakılmalıdır. Kaynayan kömürlerde soba üstten yandığı için yanma anında kaynayarak ince bir tabaka meydana getirir ve ısıyı iletmez. Hal böyle olunca da yanma olayı durur, soba kararmaya başlar. Yukarıda bahsedilen durumu önlemek için sobayı doldurmadan evvel ortasına bir adet odunu dik durumda yerleştirin ve etrafına kömür yerleştirdikten sonra yukarıda izah edilen işlemleri yapın.